Reunie in Tynaarlo 9 september 2001

Programma:
12:00 ontvangst van de gasten door gastheer/vrouw Henk en AdŤle met koffie en gebak. Helaas was de mokkagebak uitverkocht bij de bakker, tot grote teleurstelling van Ben, Tina en Jan. Volgende keer hebben de echte liefhebbers er ťťn extra. 

14:00 wandeling onder leiding van Henk. De prachtige oude kern van Tynaarlo werd getoond. Het schijnt dat Tynaarlo al in 1294 na Christus bestond. Ook een originele klompenmakerij was nog aanwezig (echte houten klompen werden er gemaakt).
15:00 koffie en soep

18:00 terugreis werd door de diverse afdelingen aanvaard.
Een korte maar ontspannen reŁnie was de omschrijving die we aan de samenkomst konden geven. De volgende reŁnie zal begin maart 2002 weer zijn, waarbij de kosten in Euro's zullen worden verrekend. Verder zal de kampeerreŁnie uitgebreid worden met Ben, Tjesse en Jan. Er wordt voor jullie gereserveerd!!!

Jong geleerd. Toch nog een roeping gemist! Maaike leert van Rogier. Van wie is toch dat gele zwevende laarsje? Nu is het wel genoeg. Boudewijn. Foto van Daan.

ReŁnie Assen 8 juni. 
Een impressie.

Konijnen in overvloed. Foto: Sjors Een konijn in Assen  
ReŁnie Witterzomer. 8 juni. De eerste dag zelfs zon:  Adele in de zon  
De patat kwam in een grote beker. De kroketten waren groot, de frikandellen lang.  Veel patat, kroketten, nasischijven, loempia's  
Het meertje was koud. Let op Tjesse. Hij heeft het hoorbaar koud. (filmpje,1 mb).
     

Het verslag. ReŁnie 24 maart 2001

De eerst aankomende was sportief, op de fiets en voor 11 uur. Dit is de spirit. Niet lang daarna verscheen Amersfoort en Tynaarlo. 
Gastvrouw Geertje had zichzelf overtroffen met de  eigengemaakte quiche en soep. (En keurig binnen het budget: f 155,53.
De koffie en het Aldi gebak ging erin als een cakeje van de Lidl. Na een kort onderzoek bleek dat de Lidl toch niet zo goed werd gevonden als de Aldi. Dus we gaan voor de Aldi. Er was voldoende keuze: mokka, appel en aardbei. Kwaliteit staat immers hoog bij de familie in het vaandel.
Na een kort intermezzo met pannenkoeken (geef mij maar pannekoeken) voor de jeugd, die beneden de 20, werd het programma gestart. 

De wandeling.Een deel van de excursie in hevige discussie over het hoe en waarom van de stuwwallen in Beijum.
Na enkele weken diepgaand onderzoek werd het thema van de wandeling dit keer: de stuwwallen, -meren en -dammen van Beijum. 

Stuwwal. Restant Hondsrug. Met laat 80-er jaren bouw en prehistorische boerderij. Direct bij de start van de wandeling werd een zeer oude stuwwal aangetroffen van de 3e ijstijd. 

Een aankomend archeoloog had al voorbereidend onderzoek gedaan door middel van een afgraving. Archeologische vondsten uit de late Bronstijd, opgravingen: D. Roeters, 1989.
Wandelend door de  dreven van Beijum werden we verrast door nog meer stuwwallen uit de laatste ijstijd. Gelukkig waren ze al zodanig geŽrodeerd  dat de beklimming voor de meeste van de wandelaars geen moeite opleverde. 

Het grootste stuwmeer en -dam van Beijum. Let vooral op de eventuele mogelijkheden tot groene energie opwekking. Het eerste stuwmeer met bijbehorende stuwdam werd indrukwekkend gevonden door de excursie-gangers.  


Kort hierna groeide de excursie tot een hoogtepunt toen men het grootste stuwkanaal enWaterval en stuwkanaal. Gekanaliseerde Hunze, laat 1800. waterval van Beijum ontdekte. 

Na een barre en koude tocht (het wil maar niet zomeren!) werd de gids door een zeer oplettende wandelaarster gewezen op de aanwezigheid van een zeer grote, helaas openstaande stuwdam. 
Stad en Lande, eind vorige eeuw. (Stad en Lande)

De geslaagde excursie werd afgesloten met een wandeling door de bebouwing van Beijum. Ook hier konden we historische bouwwerken bewonderen in de vorm van deze (volgens een kenner) vroeg-Byzantijnse pilaren. Pilaren bij de restanten van het zomerhuis van Koning Willem de Eerste.

Na deze verkwikkende wandeling werden nog enkele versnaperingen genuttigd waarna iedereen voldaan naar huis terugkeerde.

Voor meer informatie over ijstijden en hun gevolgen kunt u de volgende literatuur raadplegen:
www.geocities.com/cvanhooijdonk/ijstijden/ijstijdvak.html

en het interessante tijdschrift Grondboor & Hamer
www.grondboorenhamer.geologischevereniging.nl

Met vriendelijke groet
uw reisleider.